Συμμετοχή στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας


Η παρακολούθηση της εκδήλωσης του σχολείου για τα τροχαία ατυχήματα, με καλεσμένο ομιλητή τον κ. Αντωνίου Δ., που σε ηλικία 17 χρονών ύστερα από τροχαίο, καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι αποτέλεσε έναυσμα για την πραγματοποίηση της εργασίας μας. Ακολούθησαν συζητήσεις, προβολή ταινιών, συμμετοχή στο πρόγραμμα "Μάτια Ανοιχτά Στο Δρόμο", μελέτη υλικού μέσω των οποίων οι μαθητές έμαθαν και ευαισθητοποιήθηκαν για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς, την υπεύθυνη οδήγηση, την ανάγκη οι πόλεις να γίνουν ασφαλείς, φιλικές, προσβάσιμες και περιβαλλοντικές βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο όχι μόνο των ανθρώπων με δυσκολίες αλλά και όλων των κατοίκων τους.

Μέσα από μία στατιστική έρευνα μελετήθηκαν οι απόψεις και η συμπεριφορά των οικογενειών των μαθητών της Β' Λυκείου πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Δημιουργήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια με τις πιο σημαντικές οδηγίες για τους γονείς των μαθητών. Καταγράφηκαν τα πιο επικίνδυνα σημεία της πόλης της Καλαμπάκας όπου συνέβηκαν τα περισσότερα ατυχήματα. Έγινε αίτηση στο δήμο για την δημιουργία θέσης πάρκινγκ ΑΜΕΑ έξω από το σχολείο, η οποία θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή των μαθητών μετά το άνοιγμα των Σχολειών τον Μάιο. Επίσης, μελετήθηκαν και γράφτηκαν άρθρα στο ιστολόγιο για την ανακύκλωση, τα τροχαία ατυχήματα και άλλα σχετικά θέματα. Τέλος, για τη διάχυση των συμπερασμάτων από την στατιστική έρευνα αλλά και των ευαισθητοποίηση των πολιτών έχει προγραμματιστεί σύνδεση του σχολείου με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και δημοσίευση άρθρων στην τοπική εφημερίδα. 

 

 

 

Κλείνοντας αναφέρουμε ότι η εργασία εντάθηκε και σε ομώνυμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα αφού το σχολείο μας συμμετέχει στο περιβαλλοντικό δίκτυο "Βιώσιμες πόλεις", με υπεύθυνο περιβαλλοντικό κέντρο το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

Σας ευχαριστούμε, Καλή επιτυχία στο έργο σας

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ερευνητική εργασία είναι:

Κοντοτόλη Μαρία, Κοσβύρα Αγγελική, Κουβάτα Νικολέττα, Μαντάρας Ευάγγελος, Μπαζίμα Ιζαμπέλα, Μπαζίμας, Ιωάννης, Μπίτσης Γεώργιος, Μπουζέκης Ευάγγελος, Μπραζιώτη Αλίκη, Νταμπαλή Βάϊα, Παγώνη Κωνσταντίνα, Παληγιάννη Κωνσταντίνα, Παναγιώτου Κωνσταντίνα, Παπαγεωργίου Πολυξένη, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παππά Ειρήνη Μαρία, Παταβάλης Δημήτριος, Παταβάλης Ευάγγελος, Πλακιά Αναστασία Μαρία, Πρωτόγερα Ειρήνη Μαρία, Ράγιας Χρήστος

Υπέυθυνοι καθηγητές:
Τσιουμάνη Ειρήνη, Δερεκενάρης Γρηγόριος