Αξέχαστη εμπειρία από την εξαήμερη εκδρομή στην Ιταλία

Η Γ΄ Λυκείου μένει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη των μαθητών και ένας λόγος απ΄ τους πολλούς είναι ότι συνδέεται με την πολυήμερη εκδρομή που σηματοδοτεί το σύνολο της μαθητικής περιόδου στη ζωή τους.

Όλα από τα μαθητικά χρόνια συμπυκνωμένα στις έξι μέρες της εκδρομής αφήνοντας γλυκιά ανάμνηση που καθώς η ζωή προχωρά αμείλικτα στο μέλλοντα χρόνο λαμβάνει διαστάσεις ζωής που ακολουθούν πιστά τον κάθε μαθητή. Όλα αυτά λίγο πολύ συνέβησαν και στους μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Καλαμπάκας που συμμετείχαν στην εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου μέχρι Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 στην Ιταλία.

Στην Ιταλία που φυσικά κυρίως σημαίνει «ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΗ», τουτέστιν Ρώμη. Την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που τόσο έντονα σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Αρχηγός της εν λόγω εκδρομής ο εκπαιδευτικός Κώστας Ράντος και συνοδοί οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί Νικ. Κοσβύρας Καλλιόπη Κόικα, Φωτεινή Λιάπη Μελπομένη Μπουσταντζή και Βασίλειος Παππάς, με λεωφορείο του τουριστικού γραφείου « Αντωνόπουλου» και οδηγούς τους Χρ. Αντωνόπουλο και Χρ. Παπαγεωργίου. Αριθμός μαθητών 83 που τους συνόδευε η καλή διάθεση και η προσμονή της μοναδικής εμπειρίας που αναμφίβολα συνοδεύει αυτές τις εκδρομές.

Η αναχώρηση

Η αναχώρηση από Καλαμπάκα έγινε στις 18:30 του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου και κατεύθυνση την «πύλη εισόδου» της χώρας μας, την Ηγουμενίτσα απ΄ όπου και θα γίνονταν η επιβίβαση στο καράβι, ο απόπλους, η εν πλω πορεία στην Αδριατική με διανυκτέρευση στο καράβι και η άφιξη στο λιμάνι του Πρίντεζι το πρωί της επομένης. Το ταξίδι καλό, η θάλασσα, λόγω ευνοϊκού καιρού, «λάδι» και όλοι ξύπνιοι μέχρι πρωίας πάντα με τα μάτια, σαν τον Οδυσσέα, στην Ιθάκη, το λιμάνι του Πρίντεζι όπου αφού έγινε η αποβίβαση από το καράβι, ξεκίνησε οδικώς η πορεία για την αρχαία πόλη της Πομπηίας όπου έγινε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης που τόσα έχει να δείξει στον επισκέπτη όχι μόνο για τις τελευταίες ώρες της για τις οποίες είναι κυρίως γνωστή.

Συνέχεια της διαδρομής μέχρι την Αιώνια Πόλη, την Ρώμη όπου ήταν προγραμματισμένη η διανυκτέρευση αλλά και μια πρώτη γνωριμία με την βαριά της ιστορία στα ιστορικά στοιχεία που ξέμειναν, λες, για να θυμίζουν την ακμή της στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ξημέρωνε η τρίτη κατά σειρά εκδρομική μέρα (12 Δεκεμβρίου) και ξεκινούσε η συνέχεια της ξενάγησης από το Κολοσσαίο, την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, το Καπιτώλιο, την «πιάτσα Βενέτσια», τον Ναό του Αγίου Πέτρου και στην «Φοντάνα ντι Τρέβι» στο κράτος του Βατικανού κ.α. Ενδιαφέρον είχε για πολλούς η ελεύθερη περιήγηση στην Ρώμη και στις ομορφιές της αλλά και το δείπνο στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε η αποστολή.

Στιγμές πραγματικά αξέχαστες που μένουν έντονα στη μνήμη.

Η τέταρτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη και γεύμα στη Σιένα και στη συνέχεια Φλωρεντία και διανυκτέρευση σε ένα απ΄ τα πολύ καλά ξενοδοχεία της πόλης. Τελευταία μέρα στην Ιταλία η επομένη και μετά το πρόγευμα στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το λιμάνι της Αγκόνας απ΄ όπου θα γίνονταν η εν πλω επιστροφή στην Ελλάδα. «Φορτωμένοι τώρα με εμπειρίες η εν πλω διανυκτέρευση παίρνει άλλη διάσταση με πολλά ωραίες και όμορφες στιγμές, με πολλά ευτράπελα και όλες τις γνωστές καταστάσεις που συνοδεύον αυτές τις εκδρομές, πάντα μέσα στα ανεκτά όρια.

Ξημέρωμα και άφιξη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τον ήλιο να ξεπροβάλει μέσα απ΄ τα σύγνεφα, στάση για φαγητό στα ιστορικά Γιάννενα με τερματισμό την πατρίδα, την Καλαμπάκα!!!

Τέλος γλυκό της εκδρομής για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Γ.Ε.Λ.  Καλαμπάκας που θα τους συνοδεύει όταν αναπολούν, μετά από χρόνια, τα ανέμελα μαθητικά χρόνια!!!

*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Η Έρευνα" 18 Δεκεμβρίου 2011