Έκθεση απολογισμού της πρώτης εκπαιδευτικής επίσκεψης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius «Enterprising Young Europeans».

Το ΓΕΛ Καλαμπάκας κατά το διάστημα 01/08/2011 ως 31/07/2013 υλοποιεί πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Enterprising Young Europeans» (2011-1-FI1-COM06-06078 4 -ΙΚΥ 11317-30/08/2011).
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο κινητικότητες, των  εκπαιδευτικών του σχολείου Αρδανιώτη Χρήστο και Δερεκενάρη Γρηγόριο στο Κενταϊνιάι της Λιθουανίας από 26/09/2011 ? 29/09/2011. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του προγράμματος, στην οποία συμμετείχαν μόνο εκπαιδευτικοί και σκοπός ήταν η γνωριμία των παιδαγωγικών ομάδων του προγράμματος, ο αναλυτικός σχεδιασμός της εργασίας που θα υλοποιηθεί από τις ομάδες των μαθητών και των εκπαιδευτικών κάθε χώρας καθώς και ο προγραμματισμός των ανταλλαγών των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος αντάλλαξαν απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σχολείο «Sheta Gymnasium» της περιοχής Κενταϊνιάι της Λιθουανίας και να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και παρουσιάσεις των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές του σχολείου της Λιθουανίας παρουσίασαν μια παλαιότερη εργασία τους που αναφέρονται στην δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης η οποία είχε διοικητική δομή, μετόχους και το αντικείμενο της ήταν η κατασκευή χειροποίητων ειδών, όπως γυναικεία ξύλινα σκουλαρίκια. Επίσης, παρακολουθήσαμε εκδήλωση με θέμα «Η σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών» στη διάρκεια της οποίας απαγγέλθηκαν λογοτεχνικά κείμενα και τραγουδήθηκαν τραγούδια στα Λιθουανέζικα, στα Ρώσικα, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Στο τέλος της εκδήλωσης ζητήθηκε από όλες τις χώρες να κάνουνε ένα σχόλιο στη γλώσσα τους και να απαγγείλουνε ένα σύντομο χαιρετισμό.


Όσον αφορά την υλοποίηση της εργασίας και τις ανταλλαγές μαθητών είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:
Ημερομηνίες ανταλλαγών μαθητών, Δραστηριότητες κατά τα διαστήματα ανάμεσα στις ανταλλαγές αλλά και κατά τη διάρκειά τους

 

27/02/2012 - 02/03/2012, 1η Ανταλλαγή στη Φιλανδία

1ο κεφάλαιο του Portfolio
Τίτλος: Δημιουργία της εικονικής εταιρίας
Πως ξεκινάμε μία εταιρία;
Επιλογής καινοτόμου προϊόντος;
Δημιουργία μικρής παρουσίασης της προόδου εργασίας κάθε χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση, οι μαθητές από κάθε χώρα θα σχηματίσουν μικτές ομάδες, θα επισκεφτούν μία τοπική εταιρία και θα γράψουν μία αναφορά σχετικά με το θέμα του 1ου κεφαλαίου του portfolio. Η αναφορά αυτή θα ενσωματωθεί στο portfolio.

 

23/04/2012 ? 27/04/2012, 2η Ανταλλαγή στη Δανία

2ο  κεφάλαιο του Portfolio
Τίτλος: Η διαδικασίας της παραγωγής
-Εργασία, Απασχόληση
-Προγραμματισμός παραγωγής
Δημιουργία μικρής παρουσίασης της προόδου εργασίας κάθε χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση, οι μαθητές από κάθε χώρα θα σχηματίσουν μικτές ομάδες, θα επισκεφτούν μία τοπική εταιρία και θα γράψουν μία αναφορά σχετικά με το θέμα του 2ου κεφαλαίου του portfolio. Η αναφορά αυτή θα ενσωματωθεί στο portfolio.

 

Σεπτέμβριος 2012, 3η Ανταλλαγή στη Λιθουανία

3ο  κεφάλαιο του Portfolio
Τίτλος: Μάρκετινγκ
Λεπτομέρειες θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Δανία.Δημιουργία μικρής παρουσίασης της προόδου εργασίας κάθε χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση, οι μαθητές από κάθε χώρα θα σχηματίσουν μικτές ομάδες, θα επισκεφτούν μία τοπική εταιρία και θα γράψουν μία αναφορά σχετικά με το θέμα του 3ου κεφαλαίου του portfolio. Η αναφορά αυτή θα ενσωματωθεί στο portfolio.

 

Ιανουάριος 2013, 4η Ανταλλαγή στην Ελλάδα, 4ο  κεφάλαιο του Portfolio
Τίτλος: Διαφήμιση
Λεπτομέρειες θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Λιθουανία. Δημιουργία μικρής παρουσίασης της προόδου εργασίας κάθε χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση, οι μαθητές από κάθε χώρα θα σχηματίσουν μικτές ομάδες, θα επισκεφτούν μία τοπική εταιρία και θα γράψουν μία αναφορά σχετικά με το θέμα του 4ου κεφαλαίου του portfolio. Η αναφορά αυτή θα ενσωματωθεί στο portfolio.

 

Απρίλιος 2013, 5η Ανταλλαγή στην Γερμανία

5ο  κεφάλαιο του Portfolio
Τίτλος: Παρουσίαση και πώληση
Το προϊόν θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στην «διεθνή έκθεση» που θα διοργανώσει το σχολείο της Γερμανίας
Λεπτομέρειες θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ελλάδα. Δημιουργία μικρής παρουσίασης της προόδου εργασίας κάθε χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση, οι μαθητές από κάθε χώρα θα σχηματίσουν μικτές ομάδες, θα επισκεφτούν μία τοπική εταιρία και θα γράψουν μία αναφορά σχετικά με το θέμα του 5ου κεφαλαίου του portfolio. Η αναφορά αυτή θα ενσωματωθεί στο portfolio.

Τέλος, η ελληνική ομάδα θα είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και διαχείριση του Ιστότοπου του προγράμματος.